آموزش ابزارهای سئو

صفحه خانگی پارسی یار درباره

CDN یا شبکه تحویل محتوا چیست؟ و چه تاثیری بر سئو دارد

شبکه‌ی توزیع محتوا یا CDN شبکه‌ای توزیع‌یافته از نظر جغرافیایی است که علاوه‌بر تسهیل دسترسی به اطلاعات، مزایایی برای کاربر و شرکت‌های ارائه‌کننده‌ی محتوا به‌همراه دارد.CDN (شبکه‌ی توزیع محتوا) نوعی شبکه‌ی توزیع‌شده‌ی جغرافیایی متشکل از سرورهای پروکسی و مراکز داده‌شان است. این سرورها در نقاطی به نام نقطه‌ی حضور (PoP) قرار می‌گیرند. هدف این شبکه‌ها تحویل محتوا به کاربران نهایی از نزدیک‌ترین نقطه‌ی جغرافیایی با کیفیت و سرعت بالاتر است.

CDN تحویل انواع محتوا مانند ویدئو، پخش زنده‌ی ویدئو، فایل‌های نرم‌افزاری، محتوای وب و موبایل و… را برعهده دارد. ارائه‌دهندگان خدمات CDN ممکن است خدمات دیگری مانند امنیت سایبری، بهینه‌سازی WAN و… را نیز عرضه کنند.

 


زمانیکه شما یک سیستم CDN را فعال میکنید تاثیر آن بصورت زیر خواهد بود:

1- شبکه توزیع محتوا یا همان CDN تمامی سرورهای شبکه جهانی اینترنت را پوشش میدهد. بنابراین زمانیکه شما این سیستم را برای سایت خود فعال میکنید، اطلاعات شما بر روی تمامی این سرورها کپی و ذخیره میشود و زمانیکه یک بازدیدکننده به سایت یا وبلاگ شما وارد میشود محتوای سایت شامل تصاویر و متون را از نزدیک ترین سرور نزدیک به خود دریافت میکند و مستقیما به هاست یا سرور شما متصل نمیشود. این کار موجب بهبودی چشمگیر در عملکرد سایت شما خواهد شد.

2- CDN تمام اطلاعات ثابت شما مانند تصاویر، کدهای CSS و javascript، mp3، pdf و فایلهای ویدئویی شما را پشتیبانی میکند و تنها اطلاعاتی که قابل تغییر و بروزرسانی هستند مانند متون و کدهای HTML از سرور اصلی شما فراخوان میشوند. با این کار مصرف پهنای باند هاست شما کاهش یافته و هزینه ای که سالانه برای آن میپردازید کاهش چشمگیری خواهد داشت.

3- تفاوت سرعت و عملکرد برای خودتان یا افرادی که در نزدیکی سرور اصلی شما هستند تفاوت زیادی نخواهد داشت، ولی برای کسانی که ار نقاط مختلف جهان به سایت شما وارد میشوند این افزایش سرعت ناشی از CDN کاملا محسوس خواهد بود. با توجه به اینکه سایتهای ایرانی معمولا سرور و هاست خود را از خارج و کشورهایی مانند آلمان و آمریکا تهیه میکنند و عموم بازدیدکنندگان از داخل کشور هستند استفاده از CDN میتواند بسیار موثر باشد. برای تعیین تاثیر CDN بر سرعت سایت میتوانید عملکرد خود را با ابزارهایی مانند Pingdomو GTmetrixبعد و قبل از فعال سازی CDN بررسی و مقایسه کنید.

چه تعداد CDN در سرتاسر جهان وجود داره؟

اینکه بشه گفت به صورت دقیق چندین شبکه CDN در جهان وجود داره نمیشه به قطع اون رو بیان کرد، چرا که تعداد شبکه های CDN به دلیل اینکه برای مصارف عمومی و خصوصی مورد استفاده قرار میگیرند در حال افزایش هستند. اما از جمله معروفترین شبکه های CDN میشه به مواردی مثل MaxCDN، VPS.net، Amazon Cloudfront، cloud Flare و… اشاره کرد که کلود فلر از جمله شبکه های CDN هست که با استفاده از اون میتونید تا از امکانات رایگانی که این CDN در اختیار شما قرار میده استفاده کنید. اما اگه قصد دارید تا هزینه صرف کنید و از یک شبکه CDN تجاری استفاده کنید در میان نمونه های ذکر شده بهترین شرایط هزینه ای را شبکه MaxCDN دارد.

شبکه‌ی تحویل محتوا چگونه به شما کمک می‌کند؟

مهم نیست وبلاگی کوچک را اداره می‌کنید یا وبسایت بزرگ تجاری، مزایای بسیاری در استفاده از CDN برای همه‌ی وبسایت‌ها وجود دارد. «سرعت» هدف و مزیت اصلی CDN است که به ذهن بیشتر استفاده‌کنندگان می‌رسد. سرعت همیشه مزیت مهم CDN بوده و هست؛ اما مزایا و قابلیت‌های CDN مناسب فراتر از صرفا سرعت تحویل است.

در فهرست زیر، تعدادی از مزایای مهم استفاده از شبکه‌ی توزیع محتوا به‌طور خلاصه آمده است:

1. بهبود عملکرد: عملکرد یکی از مزایای مهم پیاده‌سازی CDN به‌شمار می‌آید. محتوای وبسایت شما در سراسر دنیا Cache می‌شود و با کوتاه‌ترشدن مسافت‌ رساندن محتوا به کاربران نهایی، زمان تأخیر کاهش می‌یابد و اتلاف بسته (Packet loss) به‌حداقل می‌رسد. براساس آزمایش‌های مختلف در بسیاری از نقاط جغرافیایی، درمقایسه‌با وبسایت‌هایی که بدون CDN‌ اداره می‌شوند، CDN میانگین تأخیر بارگذاری وبسایت را 73درصد کاهش می‌دهد. سرعت مزیتی مهم به‌شمار می‌آید؛ چراکه می‌دانیم تأثیر درخورتوجهی بر Bounce Rate و تجربه‌ی کلی کاربر دارد.

2. افزایش مقیاس‌پذیری: مقیاس‌پذیری از دیگر مزایای مهم CDN است؛ چراکه مدیریت اوج ترافیک و بالاوپایین‌رفتن آن در مدتی کوتاه را ممکن می‌کند. بدین‌ترتیب، بار کمتری روی سرور می‌افتاد و ظرفیت پاسخ‌دهی بیشتر می‌شود. ازآنجایی‌که به‌طور معمول 80درصد محتوای هر وبسایت عادی ثابت و ایستا است، بخش چشمگیری از محتوا با کمک CDN، سریع‌تر و کارآمدتر تحویل داده می‌شود. درواقع، این عامل نیز به‌اندازه‌ی سرعت مهم است. بدون CDN، اوج ترافیک ممکن است به ازکارافتادگی (Crash) یا پاسخ‌ندادن سرور منجر شود. شبکه‌های توزیع محتوا می‌توانند هر میزان از ترافیک را بدون کاهش سرعت کاربران نهایی کنترل کنند. این امر باعث می‌شود بار از دوش سرور مبدأ برداشته شود و Down Time کاهش یابد.

3. امنیت: یکی از امکانات جانبی برخی از شبکه‌های توزیع محتوا، ارائه‌ی خدمات امنیتی بر بستر CDN است. ازجمله‌ی این امکانات عبارت‌اند از: WAF ،Firewall ،Rate limit و امکان مهم DDoS Protection. همچنین، برخی از CDNها درست همانند هاست‌وب، امکان پیاده‌سازی گواهی‌های SSL را می‌دهند. برخی از شبکه‌های توزیع محتوا با ارائه‌ی WAF از وب‌سرورها دربرابر بسیاری از حملات هکری متداول نیز محافظت می‌کنند.

4. بهبود سئو (بهینه‌سازی موتور جست‌وجو): وقتی صحبت از بهینه‌سازی موتور جست‌وجو به‌میان می‌آید، سرعت بارگذاری صفحات وب عامل بسیار مهمی در رده‌بندی صفحه به‌شمار می‌آید. بیشتر موتورهای جست‌وجو زمان بارگذاری صفحه را در الگوریتمشان درنظر می‌گیرند. برای گوگل که درواقع در صفحاتتان می‌خزد، سرعت وبسایت نقش درخورتوجهی در سئو ایفا می‌کند. با بهینه‌سازی وبسایتتان برای بارگذاری سریع‌تر، تکرار خزیدن‌های گوگل در صفحاتتان بیشتر می‌شود و درنتیجه، محتوایتان به‌طور گسترده‌تری دردسترس قرار می‌گیرد و سریع‌تر شاخص‌گذاری (index) می‌شود.

5. قابلیت اعتماد: با CDN درخواست‌های ارسال‌شده به وبسایتتان همیشه به نزدیک‌ترین مکان موجود مسیریابی می‌شوند. اگر سروری دردسترس نباشد، درخواست‌ها به‌شکل خودکار به سرور بعدی موجود ارسال می‌شوند. این امر موجب ایجاد افزونگی خودکار می‌شود. افزونگی خودکار کمک می‌کند مطمئن شوید وبسایتتان همیشه آنلاین باقی می‌ماند و دردسترس بازدیدکنندگان است.

6. کاهش هزینه‌ها: با استفاده از شبکه‌ی توزیع محتوا، دیگر به تأمین و نگه‌داری از زیرساخت‌های سخت‌افزاری نیازی ندارید. افزون‌براین، اگر مبلغ هاست‌وب خود را براساس پهنای باند پرداخت می‌کنید، CDN می‌تواند تا حد چشمگیری این مبلغ را کاهش دهد؛ چون محتوا به‌جای ارسال مستقیم از هاست‌وبتان (سرور اصلی)، از Cache موجود در سرورهای لبه‌ی CDN ارائه می‌شود. در استفاده از سرویس ابری CDN‌، هزینه‌ها را به تناسب مصرف (Pay-as-You-Go) پرداخت و پولتان را ذخیره می‌کنید.

7. افزایش نرخ تراکنش: وبسایت کُند به نرخ تبدیلتان لطمه می‌زند. به‌گفته‌ی Kissmetrics، حتی یک ثانیه تأخیر در پاسخ‌دهی صفحه ممکن است به کاهش 7درصدی در تراکنش‌ها منجر شود. اگر با استفاده از شبکه‌ی تحویل محتوا، پاسخ‌دهی وبسایتتان را دو ثانیه سریع‌تر کنید، تقریبا نرخ تراکنش 14درصد افزایش پیدا می‌کند.

8. کاهش Bounce Rate: عوامل بسیاری در Bounce Rate وبسایت‌ها نقش دارند؛ مانند راهبری و ظاهر و کاربرد. از عوامل مهمی که اصلاح بسیار آسانی دارد، زمان بارگذاری وبسایت است. به‌گفته‌ی Web Performance Today1، چیزی درحدود 57درصد از مصرف‌کنندگان آنلاین وبسایت‌هایی را ترک می‌کنند که بارگذاری‌شان بیش از سه ثانیه طول می‌کشد. اگر بارگذاری وبسایتتان سه ثانیه طول می‌کشد، ممکن است تأثیر چشمگیری روی فروشتان بگذارد. به‌عبارت‌دیگر، برای بهبود سرعت بارگذاری وبسایتتان علاوه‌بر داشتن CDN، باید بهترین ارائه‌دهنده‌ی میزبانی (Hosting) و پلاگین Cache مناسب و CDN را انتخاب کنید.

شبکه‌ی توزیع محتوای آروان نیز با دراختیارداشتن پاپ‌وبسایت‌های متعدد در شهرهای مهم ایران و جهان، دسترسی کاربران به وبسایت شما را سریع‌تر و دردسترس‌تر و امن‌تر می‌سازد. 

 

آیا استفاده از CDN معایبی هم دارد؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که استفاده از CDN برای سایت شما هیچ عیبی نداره و اکیدا توصیه میکنم تا از اون استفاده کنید، چرا که در صورت استفاده از CDN نه تنها چندین فاکتور مهم برای سئو و بهینه سازی سایت را دریافت میکنید، بلکه میتونید تا امنیت سایت خودتون رو هم بالا ببرید و با خیالی آسوده به فعالیت در سایت و به روزرسانی اون بپردازید. تنها چیزی که در CDN وجود داره و صد البته نمیشه اون رو به عنوان عیب و کاستی در نظر گرفت اینه که رایگان نیست. البته CDN های رایگان هم وجود دارند اما کلیه امکاناتی که یک CDN در اختیار شما قرار میگیره در اونها فعال نیست و باید هزینه ای رو برای فعال سازی چنین امکاناتی در اونها فعال کنید تا بتونید دسترسی لازم به اونها را داشته باشید.

منبع: مدیروب